Članovi inicijative

Pozivamo sve općine i gradove da se pridruže inicijativi kako bi prikazali stvarno stanje na terenu i problem riješili zajedničkim snagama.

Grad

Buje
Buie

Grad

Labin

Grad

Novigrad
Cittanova

Grad

Poreč
Parenzo

Grad

Rovinj
Rovigno

Općina

Barban

Općina

Cerovlje

Općina

Grožnjan - Grisignana

Općina

Kaštelir-Labinci
Castelliere-Santa Domenica

Općina

Ližnjan - Lisignano

Općina

Lupoglav

Općina

Marčana

Općina

Pićan

Općina

Raša

Općina

Sveta Nedelja

Općina

Svetvinčenat

Općina

Vrsar - Orsera

Općina

Brtonigla - Verteneglio

Grad

Krk

Općina

Pirovac

Općina

Kršan

Općina

Višnjan

Grad

Pula

Grad

Vodnjan

Grad

Makarska

Grad

Supetar

Grad

Mali Lošinj


O inicijativi

Inicijativu su pokrenuli slijedeći gradovi i općine Istarske županije: Buje, Labin, Novigrad, Poreč, Rovinj, Barban, Cerovlje, Grožnjan, Kaštelir-Labinci, Ližnjan, Lupoglav, Marčana, Pićan, Raša, Sveta Nedelja, Svetvinčenat i Vrsar.

Inicijativa je pokrenuta s ciljem adresiranja gorućeg problema bespravne gradnje u Istarskoj županiji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske. Država nema interes i resursa za bavljenje ovim problemom, zato smo odlučili uz pomoć građana sami nešto poduzeti. Želimo zaštititi istarski javni prostor kroz sprječavanje bespravne i pretjerane gradnje, jer nam je stalo što se događa u našem dvorištu i želimo zaštiti svaki metar Istre za buduće generacije.

Zašto je ova stranica napravljena?

Tema bespravne gradnje još uvijek je nedovoljno prisutna u medijima i o njoj se priča kroz pojedinačne slučajeve bez šire analize stanja. Ova stranica želi pokazati koliko je bespravna gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske, koliko ima bespravno sagrađenih objekata i gdje se nalaze. Država nema dovoljno građevinskih inspektora koji će pravovremeno i temeljito raditi svoj posao kako bi se zaustavila daljnja devastacija. Namjera nam je u suradnji s građanima poduzeti konkretne poteze, jer vremena za gubljenje nema. Uz osvještavanje o problemu, planiramo i zakonodavne inicijative u Saboru s krajnjim ciljem spuštanja inspekcijskih ovlasti na gradove i općine. Prostor je ograničen resurs i nas je itekako briga što se događa u našem dvorištu.

Zašto je ova stranica važna za mene?

Putem ove stranice građani mogu vidjeti koliko je bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj i gdje se oni nalaze. Ako sumnjate da je neki objekt bespravno sagrađen, ova stranica vam omogućava da to vrlo jednostavno prijavite.

Kako mogu prijaviti bespravnu gradnju?

Vrlo jednostavno. Klikom na donju poveznicu moći ćete odabrati općinu ili grad u kojem se objekt nalazi te prijavu poslati nadležnom komunalnom redaru i Državnom inspektoratu u jednom potezu.

Ciljevi inicijative

  • Dati do znanja da je bespravna gradnja uzela maha te da su posljedice i razmjer devastiranog prostora alarmantne

  • Što jasnije prikazati javnosti i državnim institucijama broj ilegalno sagrađenih objekata

  • Potaknuti reagiranje države na kršenje postojećih zakona o ilegalnoj gradnji
  • Ilegalnu gradnju svrstati kao kazneno djelo
  • Spuštanje ovlasti na JLS i županiju
  • Provođenje pravomoćnih rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekta
  • Pravovremeno se pripremiti za situaciju u kojoj će stranci od 2023. godine moći kupovati poljoprivredna zemljišta
  • Zaustaviti (zabraniti) novi val legalizacije
  • I najbitnije – zaštiti prostor Istre!

VAŠA ULOGA

Ako sumnjate da je neki objekt bespravno sagrađen, možete to prijaviti putem ove stranice. Prijava će biti automatski proslijeđena nadležnom gradu ili općini te Državnom inspektoratu. Putem stranice bespravnagradnja.hr građani mogu vidjeti koliko je bespravno izgrađenih objekata u Hrvatskoj i gdje se oni nalaze. Svaka bespravna gradnja biti će mapirana na web stranici, uz sliku, broj katastarske čestice i klase predmeta.

Vidiš da započinje gradnja izvan građevinske zone?