Održiva budućnost je još moguća

27 Siječanj 2023

Ako polazimo od činjenica da bez prirode nema života i da netaknuta priroda doprinosi dobrobiti uma i tijela, mišljenja sam da bi svi trebali biti uključeni u očuvanje prirode.

Nadam se da će se ljudi u tom smislu osvijestiti i prepoznati za što se trebamo svi skupa zalagati i boriti.  Do tada ne možemo samo sjediti, žaliti se i čekati da se nešto desi i samo od sebe riješi. Potrebno je djelovati kako bi nam ta naša Istra ostala lijepa jer svi želimo biti njeni ponosni građani.

Ilegalna gradnja nije samo kućica izgrađena bez potrebnih dozvola. Ilegalna gradnja je jednostavno nešto krivo, ružno i nepravedno kako prema onima koji su gradili prema Zakonu i u skladu s prostornim planiranjem tako i prema okolišu. Donosi nam kaos u prostoru, smeće po šumama, devastaciju obale, fragmentaciju prostora, nestajanje one predivne čiste linije između zelene kopnene linije i plavog mora na kojoj nam svi zavide.

Nije samo ilegalna gradnja problem

Ilegalna gradnja je jedan od problema, ali problem je i pretjerana gradnja općenito. Preizgrađenost i apartmanizacija pogoduju bogaćenju investitora koji će te nekretnine prodati te za ostvareni profit nastaviti još više graditi. Nerijetko takve nekretnine kupuju stranci koji u njima borave samo povremeno. Legalno ili ilegalno našu predivnu Istru pretvaramo u gradilište iza kojeg nam trajno ostaje sve više betona, a sve manje obale, šume i čiste prirode. Osvijestimo se i zaustavimo nepotrebno širenje građevinskih zona kroz uređenja postojećih zgrada i oronulih sela. Ovakva betonizacija, koja nam se na žalost događa, ne predstavlja razvitak već nazadovanje društva. Brza zarada investitora prodajom nekretnina iz pretjerane gradnje, na duge staze, znači uništavanje resursa i prirode općenito. U konačnici, zbog te prirode i njenih resursa smo mi domaće stanovništvo spremni tu ostati živjeti, a gosti će biti spremani platiti mnogo više da bi posjetili destinacije koje su očuvane i tako posebne. Upitno je do kada će taj isti gost dolaziti u Istru kada se sva ta ljepota sustavno uništava i iz dana u dan nestaje.

Oprtalj, Istra

Mi svi itekako možemo djelovati i doprinijeti pozitivnim promjene. Istra nije samo mjesto gdje živimo već i mjesto od kojeg živimo....poljoprivreda, ribarstvo, turizam, prirodne ljepote...nemojmo si to sami uništiti. Neće biti stranci ti koji su krivi za uništavanje, sami ćemo biti uzrok, a posljedice će osjetiti i generacije koje dolaze. Najveću odgovornost snosimo mi koji tu živimo  jer  to dozvoljavamo ili ne reagiramo. Budimo svi skupa pokretači jedne pozitivne promjene i zaštitimo našu zemlju i naše ljude.

Nakon što svi skupa pobjedimo ilegalnu gradnju i ograničimo legalnu gradnju, moramo se posvetiti nečemu što se zove "rewilding" tj. vraćanje devastiranog u prvobitno stanje kroz čišćenje prostora i  novo pošumljavanje.

Ako smo spremni prepustiti prirodu prirodi, a mi da se odlučno odupiremo svakom daljnjem uništavanju, onda je održiva budućnost još moguća.

Silvia Buttignoni, mag.biol.
Ravnateljica Javne ustanove „Natura Histrica“